Hővisszanyerős szellőzés Entalpia hővisszanyerővel



  1. Kezdőlap
  2. Aereco
  3. Hírek
  4. Hővisszanyerős szellőzés Entalpia hővisszanyerővel
Hírek -
2024/07/03

A hővisszanyerős szellőzés talán legnagyobb előnye az épület energiahatékonyságának fenntartása mellett az, hogy portól és pollenektől mentes friss levegőt biztosít az épületben. Mindezt a megfelelő tervezés és szabályozás mellett optimális mértékben teszi. 

Téli időszakban azonban a beengedett frisslevegőnek igen alacsony az abszolút nedvességtartalma, ami miatt a lakótér páratartalma jelentősen lecsökkenhet. Márpedig a túl alacsony páratartalom éppúgy negatív hatással van a szervezetünkre, mint a túl magas. 

A száraz levegő következtében kiszáradnak a nyálkahártyák, ami torokirritációt, szemszárazságot eredményez és összességében negatív hatással van a komfortérzetünkre. 

Azt a tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy életünk jelentős részét zárt terekben töltjük, tehát nem csupán pillanatnyi kényelmetlenségről van szó, hanem akár akkut légzőszervi és egyéb megbetegedések kialakulását kockáztatjuk. 

Az entalpia hőcserélővel történő hővisszanyerés nem ismeretlen a szakemberek körében, hiszen ez a technika már sok éves múltra tekint vissza.  
Azonban a Covid járvány idején a vírusoktól és a felülfertőződéstől való félelem miatt gyakorlatilag megszűnt a kereslet iránta.  

Ennek a technológiának a lényege az, hogy az elszívott levegőben lévő nedvességtartalom egy része a hőcserélőn keresztül visszadiffundál a befújt friss levegőbe, így kompenzálva a friss levegő egyébként alacsony nedvességtartalmának a káros hatásait. 

És pont ez a tény keltett félelmet, feltételezve, hogy a nedvességgel a kórokozók is visszajuthatnak a légtérbe. 

Érdekes kérdés, hogy miért féltünk jobban ettől a kockázattól, mint a velünk egy légtérben tartózkodók által okozott esetleges cseppfertőzéstől. 

Nos a Covid már csak egy rossz emlék, amit mi sem mutat jobban, mint, hogy mára ismét jelentős érdeklődés mutatkozik az entalpia hőcserélős gépek iránt. 

Az Aereco ebben a szegmensben is az élvonalban jár. Az InspirAir TOP Premium termékcsalád gépei között a 300 és a 450 m3/h névleges légszállítású gépek elérhetőek entalpia hőcserélővel. 

Kiemelkedő adat, hogy ez a gépcsalád mind befúvó, mind elszívó ágon a névleges légszállítást, akár 400 Pa ellenállás mellett is biztosítani képes. A manapság oly elterjedt, szűk keresztmetszetű légtechnikai csővezetés mellett erre szükség is van ahhoz, hogy a rendszerre csatlakoztatott minden helyiség megfelelő biztonsággal átszellőztethető legyen.  

Az alacsony zajszint, amit az Aereco gépei névleges légszállítás mellett is biztosítani képesek, olyan komfortot nyújtanak a felhasználó számára, amely elengedhetetlen a komfort szellőzés területén. 

És egy igen fontos kiegészítő a levegő fertőtlenítő egység, amely minden Aereco hővisszanyerős gépbe integrálható. Ez az egység tulajdonképpen egy bipoláris ionizátor, amit a gép befúvó ágába kell beépíteni. Így a rajta áthaladó levegőt ez az egység pozitív és negatív töltésű ionokra bontja, amelyek rákapcsolódnak minden útjukba kerülő szennyezőanyagra, vírusra, baktériumra. A vírusok és baktériumok esetében ölő hatásuk érvényesül, míg a por és pollen részecskék esetében a részecskék molekuláris tömege növekszik, így már nem képesek lebegni, hanem leülepednek a padlón, kiürülve a tartózkodási zónából. Mindezek a kedvező hatások nem csak a külső szennyezőktől védenek, de a helyben keletkező szagokkal, és kórokozókkal szemben is jelentős védelmet biztosítanak. 

Összességében érdemes figyelembe venni azt a tényt, hogy a mai, szinte légtömör építési technika miatt az épületek természetes filtrációja oly mértékben lecsökkent, hogy természetes szellőzésről már nem beszélhetünk.  
Mindez az aktuális jogszabályokban meghatározott energiahatékonyság elérését hivatott biztosítani, tehát az energiahatékony szellőzés kialakítása alapvető és kikerülhetetlen. 

Az Aereco, mint az épületszellőzés szakértője, nem csak kiváló minőségű termékeivel, de műszaki tanácsadással is áll a tervező és kivitelező kollégák rendelkezésére.